Generale repetitie (21-12-2013)

Afgelopen zaterdag stonden mijn laatste baanwedstrijden voor het NK baan op het programma. Wederom in Omnisport Apeldoorn dus een thuis wedstrijd. Weer waren Judith Bloem en Vera Koedoder mijn grootste tegenstanders.
Ik had al een pittige trainingsweek gehad en had zelfs in de ochtend nog even de bossen rond Apeldoorn onveilig gemaakt. Ik denk dat ik dit maar vaker moet doen! Ik won alle drie de wedstrijdjes. De scratch over 20 ronden liep uit op een sprint die ik wist te winnen. Ook in de puntenkoers pakte ik heel veel punten en won deze rit. De leidersrace werd een stuk spannender maar wist ik in de laatste rondes toch in mijn voordeel te beslissen ten kosten van Vera. Een goede generale repetitie dus voor het NK!
Vrijdag start het NK baan en zal ik van start gaan in de puntenkoers, zaterdag de achtervolging. Hier zal het vooral gaan om een goede tijd aangezien er maar weinig deelnemers zijn. Na een rustdagje heb ik maandag de scratch en de koppelkoers waarbij in de zelfde trui rijdt als Kirsten Wild!
Ik kijk er naar uit, nu eerst voor iedereen: Fijne kerstdagen en wellicht tot in Apeldoorn?

Doeii Winanda

Ps. het gele programma zien van het NK kijk op www.nkbaanwielrennen.nl

omnisport

Superpopulaire 14-12-2013

Anders dan normaal was er ditmaal op zaterdag avond een super populaire op de wielerbaan in Apeldoorn. Op maar 2 km afstand van mijn huis een leuke gelegenheid om wat wedstrijdjes te rijden. Ook nu het NK baan steeds dichter bijkomt leuk om te zien waar je staat. De uit Apeldoorn wonende Judith Bloem en Vera Koedoder dachten daar net zo over, ook waren er een aantal junior dames uit andere delen van het land.
Op het programma stonden een scratch, puntenkoers en een leidersrace. Als eerst de scratch over 20 ronden die behoorlijk wat uitvallen kende. Niemand slaagde er echter in weg te blijven. Een nieuweling jongen(we reden gecombineerd) trok de sprint aan en met nog een ronde te gaan kon ik er over heen komen en zo de scratch te winnen! In de puntenkoers over 30 ronden kregen we 6 sprint voorgeschoteld. Hiervan wist ik er 2 te winnen. In de andere sprints sprokkelde ik ook nog wat punten mee, met 4 punten voorsprong op Vera won ik ook deze wedstrijd!
Als laatste van de avond reden we een leidersrace van 30 ronden. Ik leek goed te beginnen. Elke ronde sprinten brak me echter op, Vera pakte op het einde net te veel punten en moest nu genoegen nemen met de tweede plaats.
Een heel leuke avond afgesloten met winst in het klassementje van deze avond, tevreden naar bed!

Doeii Winanda

3 banen

Drie banentoernooi Alkmaar

www.3banentoernooi.nl/

Omdat de wedstrijden in Alkmaar al om 10 uur begonnen was het vroeg vanochtend toen Judith voor de deur stond. Rond 9 uur waren we op de al drukke baan in Alkmaar, nadat we de spullen versleept hadden was er nog even tijd om in te rijden op de baan. De wedstrijden werden ditmaal verreden zonder de masters, we reden nu gecombineerd met de Junior dames.
Mijn wedstrijden liepen iets minder goed dan in Apeldoorn en Amsterdam maar wist ze wel alle 2 te winnen! Dat was dus 6 uit 6 en won ook het Dentmerk klassement! De koppelkoers verliep niet echt naar wens, Judith en ik konden Bianca Lust en Tessa Dijkman niet van ons afschudden. In de sprint die gereden werd door Tessa en mij was ze mij te snel af. Jammer van de koppelkoers maar met de andere uitslagen weer tevreden!

Doeii WinandaDrie banen toernooi (Apeldoorn en Amsterdam)

Een goed initiatief van de drie Nederlandse banen; een klassement over 3 manches op de verschillende banen. In Apeldoorn werden de eerste wedstrijden gehouden, hier wist ik zowel de scratch als de puntenkoers te winnen. In de koppelkoers, die niet mee telt voor het klassement, werd ik hier samen met Judith Bloem 2de.
In Amsterdam starte ik als leider van in het klassement in de witte Dentmerk trui. Op het "baantje" van Amsterdam had ik al vier jaar niet gereden, met het inrijden was dit wel even spannend. Gelukkig ging het me wel goed af! In de scratch probeerde ik nog weg te rijden maar helaas lukte me dit niet en werd teruggepakt met nog 6 ronden te gaan. In de sprint wist ik net niet te winnen en werd 2de achter een Master. In de puntenkoers kon ik 3 van de 4 sprints winnen waarmee ik ook de wedstrijd won!
De koppelkoers reed ik weer samen met Judith Bloem, het koste behoorlijk wat moeite maar we wisten de junior dames dit maal van ons af te schudden en deze te winnen in de prachtige truien van "Fred Dekker"(zie foto)
De laatste manche is 1 december in Alkmaar.NK ploegenachtervolging 16-11-2013

Terug van weggeweest, het NK ploegenachtervolging. Georganiseerd door ARTV de Adelaar zou dit kampioenschap gehouden worden in Apeldoorn. Samen met Judith Bloem, Lotte van Hoek en juniore Michelle de Graaf stond ik aan de start.
de verwachtingen waren niet al te hoog aangezien ook op dit kampioenschap Kirsten Wild samen met ploeggenoten Amy Pieters en Kelly Markus en Sprintster Melanie Klement aanwezig was. Wel waren we er natuurlijk op gebrand voor ons doen een mooie tijd te realiseren!
En zo geschiede met een tijd van 4.54 hadden we een kleine 5 minuten het Nederlands record in handen tot de Argos trein er met 5 seconde onderdoor dook. De finale moesten we tegen de Argos trein rijden, deze verslaan was redelijk onmogelijk. Dus werd ons doel onze eigen tijd te verbeteren. We waren lekker opweg toen de 3 sterkere dames ons inhaalde en we helaas de race niet meer af konden maken. Maar volgend jaar... gaat het ons zeker lukken! Voor nu was een Zilveren plak een mooie beloning!

Podium NK baan

NK omnium 09/10-11-2013

Anders dan vorig jaar werd het NK omnium verreden aan het begin in plaats van het eind van het baanseizoen. Met het wegseizoen nog vers in de benen stonden er dit keer 12 rensters aan het vertrek. Omdat ook bij de junior dames genoeg aanmeldingen waren reden we dit jaar weer apart onze koersen!

Op de eerste dag startte ik helaas slecht op de 250 meter en werd 6de op dit onderdeel. Gelukkig lukte het me snel weer om de knop om te zetten en in de puntenkoers kon ik weer goed vooraan mee doen. Samen met Kelly Markus en de winnares van het eerste onderdeel Kirsten Wild wist ik een ronde te pakken. Helaas verzamelde ik het minste punten van ons drieŽn en werd ik dus derde.
< Het laatste onderdeel van de dag, de afvalkoers, begon ik goed. Door een domme fout echter werd ik hier vierde, ook de positie waar ik dag 1 mee afsloot. Kelly Markus stond met 1 punt minder tweede en Judith Bloem stond op dit moment gelijk aan mij als 3de.

De tweede dag begon ik goed met een tweede plaats op de achtervolging met een tijd van 3.52,9. Ook met de tijd was ik zeer tevreden. Dit maar met een goed gevoel dus door naar onderdeel twee van de dag. De scratch, Kirsten Wild die tot nu toe alle onderdelen had gewonnen liet zien dat er op haar dit weekend geen maat stond en reed twee(!) maal rond. Voor mij was het vooral zaak om nu Kelly en Judith in de gaten te houden. In het klassement stond ik inmiddels net voor Kelly en Judith. De sprint werd gewonnen door Kelly en ik zelf eindigde daar net achter. De 500 meter zou uitslag geven van het gehele toernooi!
Ik starten in de laatste rit tegen de onverslaanbare Wild. Vlak voor mij zag ik Kelly en Judith een tijd realiseren van net boven de 40 seconden en wist dat ik hier onder moest kunnen duiken. Eenmaal in de startmachine ging ik slecht van start maar gelukkig kon ik dit corrigeren in de tweede ronde en onder de 40 rijden. Na de winst vorig jaar op het NK omnium ditmaal een zilveren plak. Voor nu het hoogst haalbare!Vier dagen Belgie, Lotto-Belisol tour (aug 2013)

Na een reeks criteriums die goed verliepen met 3 keer winst en 2 keer een plaats bij de eerste 30 was het weer tijd voor een grote koers. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, stiekem verwachte ik er wel wat van!
Vrijdag 23 augustus was het als eerst de beurt aan de ploegentijdrit. Met 6 rensters gingen we van start; Kirsten, Sione, Roos, Silke, Chrisje en ik. Her heuvelachtige parcours was niet echt waarop we hadden getraind een paar dagen eerder en zou dus een uitdaging worden. Met vertrouwen starten we de rit, helaas reed Kirsten al na 2 kilometer lek en moesten we wachten. De rest van de tijdrit verliep wat rommelig maar we wisten nog een nette tijd neer te zetten. 18de van de 23 ploegen.
De tweede dag en de eerste reguliere etappe werd een regelrechte deceptie voor mij, regen en beklimmingen met afdalingen.. ik eindigde in een grote groep die reed voor de 84de plaats. Twee ronde voor het einde van de koers sprinte we af, gelukkig kregen we in de avond wel te horen dat we morgen mogen starten!
De derde dag was een vlakke ronde die we 8 keer af moesten leggen. Zelf koerste ik voorin mee maar kon me in de sprint niet meten met de toppers.
De laatste dag stond in het teken van "de" muur van Gerardsbergen. Een kapotte body van mijn achterwiel gooide vandaag roet in het eten, ik verloor het eerste peloton en kon helaas nooit weer terug keren. Wel reed ik de koers uit in de laatste groep die binnen kwam! Nu een weekje rustig aan en dan op naar de Holland ladies tour!

Doeii WinandaDagje koersen in Duitsland, Winst in Kleve! (18-aug 2013)

In Nederland werd er vandaag gereden in Heerhugowaard, vragend aan andere rensters van de club bleken zij echter naar Kleve in Duitsland te gaan. Omdat met Apeldoorn als woonplaats dit een stuk dichterbij is besloot ik me bij hen aan te sluiten. Zo reed ik zondag met Hester richting Nijmegen om daar samen met Chrisje verder te gaan naar Kleve. Een dag die erg regenachtig begon werd gelukkig een half uurtje voor de start om half 3 toch nog zonnig! De koers die over (maar) 44 km ging begon rustig, een tempootje duurtraining maar wel met enkele felle aanvallen. Chrisje reed na een aantal ronde weg alleen was deze poging helaas van korte duur. Nadat het even echt stil viel(tempootje spaken tellen) waagde ik er het erop en reed alleen weg. Niet veel later kwamen 2 Duitse rensters aan gesloten. We reden goed door(tempo tong op het stuur) en de voorsprong steeg snel ook met behulp van afstopwerk door de andere 2 Jan van Arckel dames, met geruime voorsprong gingen we de laatste rondes in. Om echt voor de sprint te kunnen gaan besloot ik de laatste 2 rondes niet meer mee te draaien tot enige irritaties(boze blikken, handgebaren, Duitse kreten) van de Duitse meiden. De sprint die iets bergop liep was geen makkelijke. De snelle Duitse van Nutrixxion was zenuwachtiger dan ik en ging de sprint aan. Precies waarop ik hoopte en gokte. Ik bleef in haar wiel en 50 meter voor de finish jumpte ik over haar heen en reed als eerste over de meet heen! Winst nummer 3 in het wegseizoen van 2013!
Na afloop nog 20 km terug gefietst naar Chrisje en daar van een welverdiende maaltijd genoten. Met een glaasje gewonnen wijn!

Doeii WinandaWinst in Appelscha en Noordeloos (5 en 6 aug.)

Na 2 weken vakantie waarin mijn race fiets werd in geruild voor wandel schoenen en teen slippers hebben me goed gedaan. 2 weken niet fietsen klonk dan wel een beetje gek in mijn oren met al het wandelen, kerken bekijken en kanoŽn kreeg ik toch wat alternatieve training.
Al op mijn 5de trainingsdag reed ik een criterium in Maarheeze wat met 36 graden erbij niet echt een succes was maar met een 25de plek had ik eigenlijk niets te klagen.
Gister(zondag) reed ik in Appelscha een goede wedstrijd. Helaas was halverwege de koers mijn club genootje Moniek betrokken bij een valpartij en is het afwachten wanneer zij weer aan de start staat. Nog even zat ik na de herstart na de valpartij in de kopgroep maar dit was van korte duur. Plan B was de sprint te rijden, ik had gegokt op het wiel van de Tjegische Machacova. Met nog 1,5 ronde te gaan zat ik er in maar even snel verloor ik het ook weer. Dan maar op een andere manier de sprint in gaan dacht ik nog terwijl Silke mij haar wiel weer "gaf" en zo kon ik nog mijn plan uitvoeren. Ze ging vol aan wat ik al verwachte en nu was het mijn taak er overheen te springen, dat lukte goed. Op dat moment kwam ook Anouscha Koster naast mij en moest ik nogmaals het hard aan te zetten om vervolgens mijn handen in de lucht te steken!
Met de fiets naar het huis van Silke en met 130 km een super dag gehad!

Als ik maandag wakker word maak ik me klaar voor de volgende koers, ditmaal in Noordeloos en georganiseerd door Jan van Arckel. Ook vandaag rijd ik mee met Silke, in Noordeloos aangekomen maken we ons klaar voor de koers. We staan met ongeveer 8 rensters aan de start. In de begin moet ik zelf even inkomen, als het net lekker gaat rijd ik lek en sta een rondje langs de kant. Gelukkig gaat het van af dit moment een stuk beter! Als Joukje Braam na een premie sprint wegrijd rij ik mee en al snel hebben we een gaatje. Op kop rijden we samen hard door, er achter word door onze clubgenootjes goed afgestopt. Onze voorsprong groeit samen met onze kansen. Als we het peloton echter in de rug kijken met nog 9 ronde te gaan geven zij ook weer gas. We kunnen ze niet dubbelen maar we mogen zo wel sprinten om de winst. Ik de laatste ronde speel ik het slim waardoor Joukje het laatste kopwerk op zich neemt en ik met een krachtige versnelling met mijn handen in de lucht over de streep kan rijden! In het peloton rijdt Rozanne Slik naar de 3de plaats. Allen dank voor de hulp!Hageland1
Koers in de kou!

Omloop het Nieuwsblad en een andere koers in BelgiŽ had ik al overgeslagen. Met temperaturen soms onder het nul punt streden de vrouwen om de eerste overwinningen op Europese bodem. In Quatar had inmiddels Kirsten Wild al een overwinning gepakt in de 4 daagse etappe koers al daar. Toen genoot ik nog van de verwarming en houten latten om op te fietsen.
Afgelopen zondag begon ik er dan toch ook aan met een graad of 5 vond ik zelfs beenstukken al overbodig. Een beetje hard fietsen maakt je immers ook warm toch? Afijn in mijn nieuwe outfit van Jan van Arckel starte ik in "Omloop van het Hageland". De missie was de wedstrijd uit te rijden, 122 km. Eerst een lange lus en dan nog 5 plaatselijke ronde. Helaas kon in de missie niet voltooien en met nog 2 ronden te gaan was het voor mij einde verhaal. Enkele licht puntjes kon ik voor mezelf wel noteren, nu goed rusten en op naar Drente!

Doeii WinandaJvA Mallorca
Geslaagde trainingsweek op Mallorca!

Met tien dames van Jan van Arckel stonden we donderdag op vrijdag nacht in DŁsseldorf te hopen op een vlucht naar Palma de Mallorca. Een staking op enkele Duitse vliegvelden en het slechte weer werden beide overwonnen. Zo stonden we om 11 uur in de ochtend al in het hotel wat de komende 7 dagen bestempeld werd als "huis".
Nog die vrijdag werden de fietsen op gebouwd en werden de eerste 2 uur gefietst met alle dames. Vroeg op bed om op te laden voor de komende week om hard te gaan trainen.
Zaterdag stond een rit van 3,5 uur gepland. Met een paar waaieroefeningen zoals demarrage sprints en een pittige klim er in: de Randa. De training liep nog al uit en na 4 uur finishte we moe maar voldaan bij het hotel.
Zondag mocht ieder voor zich weten hoeveel uur er gemaakt werd. In een grote groep reden we weg en na 1,5 uur splitste we in 2 groepen op. De 3 uur groep kreeg een echte "majoraan" mee als gids. Na een prachtige ronde via de kleinere wegen van het eiland bracht de jonge heer ons thuis.
Maandag werd gestart aan een lange ronde die naar de oostkant van het eiland. Op de Sant Salvador klom iedereen op zijn eigen tempo naar boven. Alle dames moesten de nieuweling dame Janine laten gaan, ze stond als eerste boven van het uitzicht te genieten. De andere juniore, Corine, was echter na een slopende eindsprint de afdaling winnares. Silke werd in de afdaling gehinderd door een afloper. Gelukkig liep de band langzamer af dan Silke naar beneden suisde en met een prachtige band wissel manoeuvre van Wim en Barend bleef ieder op zijn pootjes staan. De terug weg vanuit het oosten werd er voor vele een uurtje te veel aan. Doorzettingsvermogen bleek gelukkig in grotere hoeveelheden aanwezig te zijn en moe maar tevreden schoven we allen weer aan bij het buffet.
Op dinsdag werd een hele kleine heuvel overwonnen. Maar de echte beproeving kwam in het laatste deel van de rit. Met nog 40km te gaan werd een waaier opgezet en met alle dames beukte we bijna een uur lang over de kustweg. De koers barste los met het huis is zicht. Silke, Janine, Corine, Barend en Winanda vochten om de eerste plaatsen waarna al snel het peloton volgde. Met dik 140 kilometer op de teller konden we wederom terug kijken op een geslaagde dag!
De rustdag was eindelijk aan gebroken. Rustig een stukje fietsen langs de boulevard voor sommigen en een klein groepje doorbijtertjes leerde snoepjes aanpakken van ploegleider Wim. Verzorger Adri maakte zich duidelijk zorgen over dit gedrag en deelde direct nieuwe gebitjes uit na al deze zoetigheid. Met zijn allen reisde we daarna af naar het pittoreske Palma de Mallorca. We waanden ons in eens in ItaliŽ met een tafel vol pizza's. Een smakelijke maaltijd later dwaalde ieder de stad in. Souvenirs en cadeautjes werden ingeslagen. Modebewuste Corine sloeg nog haar slag bij de Zara, met een nieuwe outfit keerde zij terug naar het hotel. In de avond werden de nodige koolhydraten genuttigd voor de dag die komen zou: de grote bergroute!
Voorbereid op een helse dag stond iedereen donderdag morgen om 10 uur klaar voor vertrek. Er stonden 2 monsterlijke bergen op het programma die ook nog spekgladde afdalingen zouden hebben.. De Soler en de piug major, ieder reed deze klimmen in haar eigen tempo op. Wim en Adri reden en rondjes om ons heen, de heren waren in vorm, of beter gezegd hun Renau Clio. Afijn de klimmen vielen mee, alleen een verassingen klim 30 kilometer voor huis was een heuse killer voor sommigen. Maar zo als elke dag werd ook de laatste training met iedereen nog veilig op de fiets afgesloten!
Vrijdag begon de dag met regen, de fietskleren bleven uit. Wellicht had iemand de zon al ingepakt want deze vrijdag gingen we met de dames goed getraind op Nederland aan!

Doeii Winanda

Ps. Nog een paar kleine feitjes

Wist je dat:
Chrisje elke dag bijleert en steeds harder gaat fietsen?
Kirsten overslagen blijft door haar teammies van JvA op strava?(en dat ze aan strava verslaafd is)
Hester zo een goede fysio is dat ze soms wel voor verzorgster kan spelen?(maar we willen deze toffe renster natuurlijk niet kwijt, jammer Wim!)
Kim vertikt aan de auto te hangen en op karakter alle klimmen opgereden is?
Tessa de laatste dag vreselijk afzag maar wel naar huis is gefietst?
Moniek na 5 uur nog steeds puf overhad voor wat sprintjes?
Silke zelfs na 27 uur op de fiets nog steeds de hele dag lacht?
Winanda de hele dag alleen maar over wattages praat?
Corine naast shoppen ook op de fiets er altijd soigneer er uit ziet?
Jeanne fietsen echt een heeeele leuk sport vind?(al na 5 uur werd dat wel wat minder)
Alicja samen met haar vader (Barend) naar het eiland was afgereisd en elke dag met de andere JvA dames me fietsen?
Barend elke dag de route bepaalde, dit mooie af en toe wat lange tochten opbracht?

Winst

Nederlands kampioen omnium 2012-2013 foto's

"Met ups en downs naar de Nederlandse titel omnium" twitterde ik zondagavond al. De tweet dekte de prestatie van mij van de wedstrijd in Alkmaar. In de trainingen naar het omnium toe focuste ik me op de achtervolging, een nieuw "Nederland PR" voldeed niet aan mijn gehoopte resultaat. Wel stond ik na zes onderdelen in het rood wit blauw gehuldigd en dat ging als volgt:

250 meter vliegende ronde
Niet mijn sterkste onderdeel, een technisch nummer waarop ik nauwelijks train omdat dit alleen word gereden tijdens het omnium. Door een foutje in de voorbereiding had ik het verkeerde verzet om mijn fiets staan, met een tijd van 16,3 kon ik echter niet erg ontevreden zijn op dit verzet. Het werd een 4de plaats.

Puntenkoers over 20 kilometer
Een behoorlijk nummer van mij normaal gesproken, een ronde pakken en de wedstrijd winnen was het doel. De ronde pakte ik na de 2de sprint om de punten, ik pakte 2 punten en reed door en in 6 ronden sloot ik weer aan bij het peloton. Waarna ik een gecontroleerde race reed, de sterke junioren Bianca lust werd 2de in deze wedstrijd. Samen met haar stond ik nu op een gedeelde eerste plaats.

Afvalkoers
Dit nummer licht me goed, elke 2 ronde valt de renster die als laatst over de meet komt af. De laatste twee rensters sprinten om de eindoverwinning. Na een paar stomme foutjes die ik gelukkig kon herstellen op kracht kon ik ook deze wedstrijd winnen van Judith Bloemen die de 2de stek behaalde.

Aan de leiding van het klassement sloot ik de eerste dag af! Met een heerlijke pasta maaltijd en een gezellige avond in een huisje in Alkmaar was de dag waar ik hard voor getraind had was bijna daar.

Achtervolging 3 kilometer
Alles leek goed te gaan, fit, fris en goed getraind zette ik mijn fiets in de startmachine. De eerste 2 kilometer gingen goed, op schema. Maar na die 8 ronde ging het "mis" ik kon het schema wat ik wou rijden niet volgen. Op 3.51 stopte de klokken, een nieuwe "Nederland pr" maar niet wat ik wou. Wel won ik dit onderdeel en stond nog aan de leiding.

Scratch 10 kilometer
De wedstrijd hard maken, dat was mijn plan. Het lukte een harde wedstrijd maar de andere dames braken niet. Ik was kapot en kon de wedstrijd naar mijn hand zetten, Bianca Lust won de koers in de sprint. Ik moest genoegen nemen met een 4de stek en kwam in het klassement nu op gelijke hoogte van Lust. Het hing op de 500 meter.

500 meter staande start
Alles draaide nu om die 500 meter die ik sneller moest afleggen dan Bianca, in de laatste rit rijden we tegen elkaar en met 3 tiende verschil weet ik de wedstrijd in mijn voordeel!

Nederlands kampioen!

Dank aan alle die hieraan hebben mee gewerkt!

Doeii Winanda